Villák és pálcák

Érezted már valaha úgy, hogy a csoportmunka során a magabiztosabb tanulók mellett nem mindig jutnak szóhoz a csendesebbek, bátortalanabbak? Ez a játék ilyen helyzetekre kínál izgalmas megoldást.

Amire szükségünk lesz:

  • A csoport számának megfelelő darab pálca, melyek egyik végét különböző színűre festjük. Én saslikpálcát használtam, és körömlakkal kentem be a végüket.
  • 5 darab műanyag villa (vagy kanál vagy kés – nekem éppen villám volt otthon), melyekre egytől ötig felírjuk a számokat a már az előbb is említett körömlakkal vagy alkoholos filctollal.
  • Egy bögre vagy doboz, ami ne legyen átlátszó.
  •  A gyakorlásra szánt feladatsor.

A tevékenység menete:

A tanulók négy fős csoportokat alkotnak. A csapatokat színekkel jelöljük, ezek a színek kerültek a saslikpálcák egyik végére. A gyerekek számot választanak maguknak egy és négy között. Például így helyezkednek el a teremben:

csoport

A csapatok megkapják a feladatukat, minden csapat azonosat, és elkezdik megoldani. Nyugodtan megbeszélik egymással a választ, sőt, akár másik csapat(ok)tól is segítséget kérhetnek. A kapott idő leteltével a pedagógus  a bögréből vagy a dobozból kihúz egy pálcikát és egy villát. (Ezek természetesen színnel és számmal lefelé vannak a dobozban.) A pálcika színének megfelelő csapatban a villa számát választó tanuló feladata lesz a csoport megoldásának ismertetése. Ha véletlenül az ötös villát húzzuk, akkor a csapat maga döntheti el, hogy ki ismerteti a választ.

A következő feladatot ugyanígy dolgozzuk fel.

A játék előnye, hogy mindenkinek részt kell vennie a megoldásban, hiszen sohasem lehet előre tudni, kire kerül a sor a válaszadásban.  Ugyanakkor nincs felesleges pánik, hiszen a csoporttagok segítik egymást a válasz megkeresésében. Tényleg csak a szerencseelem tölti el a gyerekeket (kellemes) izgalommal .

Tóth Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s