Pihenj nyugodtan!

A City University London 2013-ban végzett felmérése szerint elengedhetetlen, hogy a pedagógusok pihenéssel töltsék a karácsonyi szünetet.  A kutatás eredménye szerint azok a tanárok, akik a téli szünetben is munkájuk miatt idegeskednek és feladataikon rágódnak, valószínűleg nem tudják majd kellően friss és tettre kész állapotban folytatni munkájukat a szünet után.

Hosszabb szünetre lenne szükség?

Holland tudósok szerint a rövidebb, 4-5 napos szüneteknek ugyanolyan pozitív hatásuk lehet, mint a hosszabb, 9 napos nyaralásoknak. Igaz, az is fontos, hogy gyakran legyenek ilyen szünetek, hiszen hatásuk hamar elmúlik. Természetesen ilyenkor mindenáron távol kell magunkat tartani a munkától, hiszen csak így érjük el a szünet jótékony hatását. Ehhez pedig ki kell kapcsolni az agyunkat, ami viszont nem megy könnyen.

Hogyan lehet kikapcsolni?

Először is tartsd távol magad az emaileidtől. Tölts több időt szórakozással, csinálj olyan dolgokat, amelyeket egyébként nem tennél: nézz meg nyugodtan valamilyen könnyebb TV-műsort, akár egy sorozat néhány részét, játssz társasjátékokat vagy akár videójátékokat (!), az sem baj, ha kivételesen egy kicsit több édességet eszel, és elolvashatsz egy-két régen betervezett könyvet is. Természetesen hasznos a testmozgás is, egy jó kis séta vagy aerobic óra, esetleg egy teniszmeccs csodákat tud tenni. A lényeg, hogy ne dolgoztasd az agyadat!

Ha azon kapnád magad, hogy az iskolán jár az eszed, tereld el a gondolataidat! Képzeld helyette azt, hogy a napfényes tengerparton üldögélsz vagy a fjordok között utazgatsz.

Még egy jó tanács

Vigyázz, a pihenés nem azonos a semmittevéssel. Ereje abban rejlik, hogy kiszabadulunk berögzült feladataink közül, a kötelező helyett a szabadon választott tevékenységeket végezzük, ezzel erőt gyűjtünk a következő „kötelező” időszakra, hogy azt örömmel tudjuk megélni.

Tóth Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s