Piramis-játék

A következő játékot egy videón láttam.

Azért szuper, mert igazán bármire használható, és mindössze egy legalább négy színből álló pakli kártya kell hozzá (na meg persze a tábla). Ahogy a képen is látszik, egy hat emeletből álló piramist rajzolunk fel a táblára. Az egyszerűség kedvéért, minden „tégla”kap egy számot vagy betűt.

tabla.jpg

A tanulók csoportokban fognak játszani. A csoportoknak 6 kártyalapot osztunk. A cél az, hogy minél előbb felérjenek a piramis csúcsára, lehetőség szerint minden kártyát felhasználva.

Ahogy látjátok, én minden sor elé kiírtam, hogy azon  a szinten mit fogok kérdezni, de ez nem kötelező, enélkül is működik a játék. Akár egy témakörből is kérdezhetsz, a lényeg, hogy „emeletenként” nehezedjenek a kérdések.

Az első csapat kap egy kérdést, ha jól válaszolt, akkor a kártya jelét /színét felírjuk az általuk választott téglára, majd jön a következő csapat. Azonban, mivel ez egy építmény, csak alulról építkezhetnek, és csak akkor tudnak sort ugrani, ha az alsó szinten van legalább két tégla egymás mellett, ami tartja a felsőt. Ráadásul, ha például egy kör és egy treff van alul, akkor a középen felette levő téglába, csak treff vagy kör kerülhet. (Ha Unoval játszunk, akkor nyilván színeket fogunk rajzolni, de a szabály itt is ugyanaz.) Az nem számít, hogy ki rakta oda  a jelet, ha az ellenfél csapata jön, és van olyan kártyájuk, valamint jól válaszoltak, kihasználhatják, hogy feljebb léphetnek. Az igazán rutinos játékosok mindig figyelnek arra is, hogy a másik csapatot hátráltassák.

Ha a csapat nem jól válaszol, akkor természetesen nem kerül jel a téglára. Ha nincs megfelelő színű kártyájuk, akkor vagy várnak egy következő lehetőségre, vagy kiesnek (ezt nem szokták választani), vagy húzhatnak egy új kártyát. A csavar ebben az, hogy a játék végén a végső pontszámból kivonjuk a náluk maradt kártyák számát, tehát, ha kártyát húznak, akkor nemcsak előnyük, de hátrányuk is származhat belőle.

Az emeleteken lévő téglák pontokat érnek. Az első emelet 0, a második 1, a harmadik 3, a negyedik 5, az ötödik 7, míg az utolsó tégla 9 pontot ér. Amikor egy csapat jelet rak egy téglára, a pontszámukat felírjuk egy külön táblázatba.

A legvégén az nyer, akinek a legtöbb pontja van. Nyilván, erre annak van a legnagyobb esélye, aki eléri a piramis legtetejét.

karty.jpg

Forrás: Youtube

Palkovits Petra  írása

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s