Világos? Van kérdés?

Mindannyian feltettük már a címben megfogalmazott kérdéseket tanítványainknak. Talán nem tévedek, ha azt állítom, hogy csak ritkán kaptunk rájuk választ. Ezen a héten néhány olyan módszert gyűjtöttem össze, amelyekkel hatékonyabban tudjuk ellenőrizni, hogy az adott órán jól haladtak-e a gyerekek vagy inkább további megerősítésre, újbóli magyarázatra és segítségre van szükségük. Forrásom a Musings from the Middle School és a 4thgraderacers oldal volt.

1. Egytől ötig

A tanulók által adott visszajelzések legegyszerűbb módja, ha a kezüket használva megmutatják, szerintük hol tartanak. Ehhez csak fel kell mutatniuk az ujjaikat: Egyet mutatnak akkor, ha nem értik az anyagot, kettőt akkor, ha még nagyon zavaros számukra, hármat, ha úgy érzik, a lényeg megvan, de még sok tisztázandó kérdésük lenne, négyet, ha az anyag nagy része világos, ötöt, ha teljesen jónak értékelik tudásukat az új anyaggal kapcsolatban. Egymás előtt persze nem mindig vállalják fel szívesen, ha nem megy valami, ezért játékossá és diszkrétté tehetjük az értékelést azzal, ha azt az utasítást adjuk, hogy hajtsák le fejüket a padra, mintha aludnának, és így emeljék fel kezüket. Természetesen nem kell megjegyeznünk, hogy ki hányast mutatott, de összességében kapunk egy megbízható eredményt arról, hogy mennyire magabiztosak tanulóink az új anyagban, építhetünk-e erre a tudásra a következő órán.

2. Sikerskála

Rajzoljunk a táblára egy hosszú vonalat, ez lesz a sikerskála. Aki látványosabban szeretné megoldani, készíthet a padlóra is egy ilyen sávot, pl. szigetelőszalag felragasztásával, de lehet egy fonaldarabot is felfüggeszteni a terem valamelyik szegletében. A tanulók kapnak egy-egy post-it lapot, erre írják a kérdésünkre adott válaszukat. Ezután a sikerskála megfelelő szakaszára ragasztják a post-itet, annak megfelelően, hogy mennyire biztosak a megoldásuk helyességében.   (A skála egyik vége tehát az igen bizonytalan, másik vége pedig a biztos megoldások helye.)

sikerskala (2)

 3. Piros, sárga, zöld

Ez a módszer is a tanulók önértékelésén alapul. Mindenki kap három kártyát, egy pirosat, egy sárgát és egy zöldet. Az önálló feladatvégzés közben azt a színű kártyát teszi maga elé, amelyik az aktuális tudásszintjének megfelel: pirosat, ha segítségre van szüksége, sárgát, ha nem biztos a dolgába, zöldet, ha egyedül is elboldogul. Így azonnal látjuk, hogy kihez menjünk oda, ki szorul további segítségünkre.

4. Jelzőlámpa

Apró, öntapadós jelzőcédulákat használunk, melyekre a tanulók felírják a nevüket. Az óra végén a jelzőlámpa megfelelő fényéhez ragasztják a nevüket, innen fogjuk látni, hogy kinek, hány tanulónak, mekkora segítségre lesz szüksége a következő órán.

traffic lights (4)

5. Kilépő kártyák

A kártyák kétféle kérdésre adott választ is tartalmazhatnak:

  • egy tartalmi kérdés az óra anyagából
  • önértékelési kérdés arról, hogy mennyire érzik megfelelőnek tudásukat az adott anyagban

Az óra végén beszedjük a kártyákat, akár egy dobozba is dobathatjuk őket a gyerekekkel. A következő órára átolvassuk a válaszaikat, így képet kapunk arról, hogy hogyan tervezzük a következő órát.

6. Repülő

Az önértékelés legegyszerűbb, játékos, mozgásos módja, főleg kisiskolások számára ajánlom. A tanulók a székükön ülnek. A tanár az óra anyagához köthető utasítást ad, pl. ezt módja: Magasra száll a repülő, ha tudja, hány lába van egy légynek. A tanulók, ha tudják a választ, felállnak, és magasra nyújtóznak, mint a repülő, amikor felszáll. Ezután a pedagógus leülteti őket: „Megérkeztünk, leszállunk”. Több fordulót is játszhatunk.

stretcing airoplane

A fenti tevékenységek a formatív értékelés hatékony eszközei. Ne feledjük, hogy céljuk nem az, hogy felmérjük, mennyire alaposan sajátították el a tanulók az új tananyagot, hanem az, hogy követni tudjuk a tanulási folyamatot, fel tudjuk tárni, hogy diákjaink jó úton haladnak-e.

Tóth Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s