A tanársegéd

Ez a feladat a differenciálás és jutalmazás  remek eszköze. Nagyon egyszerű, kevés felkészülést igényel, viszont szerfelett hatékony.

Előkészítés:

 1. Gondold végig, hogy kik azok a tanulók, akik az adott tananyagban a legjobban teljesítettek. Ők lesznek a segédeid. Csoportlétszámtól függően 6-8 tanulóra jusson 1 segéd.
 2. Készíts a segédek számára kitűzőt. Ennek a legegyszerűbb módja, ha öntapadós címkére ráírod: Tanársegéd.   Készíthetsz persze profibb kitűzőket vagy nyakba akasztható feliratokat is, a lényeg az, hogy minden tanuló számára világos legyen, hogy kik a tanársegédek.
 3. Készítsd el a feladatot vagy feladatsort, melyet  a tanulóknak önállóan kell megoldaniuk.

badge

Megvalósítás

Ismertesd az osztállyal a szabályokat:

 1. A kapott feladatot önállóan kell megoldaniuk. Ha nem boldogulnak, a tanársegédektől kérhetnek segíthetnek. Ha esetleg valamelyik tanársegéd nem ad kellő segítséget, fordulhatnak egy másikhoz. Ha még így sem kapnak javaslatot a megoldásra, fordulhatnak hozzád.
 2. A tanársegédek feladata, hogy megoldásra vezessék a rászorulókat, de ne mondják meg a megoldást. Az utat kell megmutatni, nem az eredményt!
 3. Indulhat a munka!

Miért működik?

A segédnek választott tanulók tudása tovább mélyül azzal, hogy tanítóvá válnak, el is kell tudnuk magyarázni a megoldás lépéseit.

 1. Nő a tanársegédek önbizalma.
 2. A feladatmegoldók bátrabban kérnek segítséget társaiktól, mint a tanártól.
 3. Végső esetben ott van a tanár is segítségnek.
 4. Csökken a tanár által beszéddel töltött idő az órán. Ne feledjük, a tanuló az aktivitásból tanul, nem abból, hogy bennünket hallgat.
 5. Mivel a témában legotthonosabb tanulókból lesznek a segédeink, ez a többieket is arra motiválja, hogy legközelebb ők kerüljenek a kiválaszthatók közé, ezért nagyobb erőfeszítésre lesznek hajlandóak.

Tóth Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s