Pókháló

Ezt a tevékenységet a tanév egyik első osztályfőnöki vagy nyelvórájára ajánlom. Előkészületként mindössze egy gombolyag fonalat vagy spárgát kell beszereznünk.

A játék menete:

A tanulók körben ülnek. Az egyik tanuló kezébe adjuk a gombolyagot. Mond egy állítást magáról, ha a nyári szünet utáni első órán vagyunk, akkor például a szünetről, ha új a csoport, akkor bármilyen információt saját magáról. Pl.: “Nevem Kati és imádom a kutyákat.”

Azok a tanulók, akik valamilyen közös tulajdonságot találnak (pl. ugyanez a nevük vagy szintén szeretik a kutyákat) jelentkeznek, az első tanuló felszólít közülük valakit és odagurítja neki a gombolyagot, ami így közben letekeredik.

Az a tanuló, akihez a gombolyag került, szintén mond valamit magáról. Pl. “Peti vagyok, és én is szeretem a kutyákat. Programozó szeretnék lenni, mert érdekel az informatika.”

Ismét jelentkeznek azok, akik valamilyen kapcsolatot éreznek maguk és a megszólaló tanuló (Peti) között. Peti választ valakit, neki gurítja a gombolyagot, kezd kialakulni a “pókháló”.

Egy idő után bonyolult háló jön létre, és egyre többet tudunk meg egymásról. Ráadásul sok közös tulajdonság is kiderül, így segíthetjük a tanulói kapcsolatok kialakulását.

Élvezetes és diszkrét játék, mindenki csak annyit árul el magáról, amennyit akar. Igazán megér egy gombolyagot, még ha gubancos is lesz a végén!

Hozzászólás