Jó gyakorlatok a német iskolákból

2016. júniusában a brémai LiS (Landesinstitut Bremen) továbbképzésének keretében Rácz Edina kolléganőnk a “Korai Nyelvtanulás” kurzus keretében intézményeket is meglátogatott. (Schule an der Grambker Heerstraße, Schule Am Pfälzer Weg, Schule Am Weidedamm, Grundschule am Baumschulenweg, Schule an der Gete). Beszámolójából szemelgetünk.

A tanítás témakörökben folyik, minden oldalról történő készségfejlesztéssel. Egy-egy témát rengeteg szempontból közelítenek meg. A “Színek” témaköréről például  itt írtunk.)

A tanulók padjának sarkában egy kis, felragasztott cédulán megjelenik a saját maguk által az adott időszakra kitűzött cél. Pl: “Sokat fogok jelentkezni.”  “Figyelek az írásképemre.” Így mindig előttük van, hogy mit szeretnének elérni.

jóvoltam.JPG

A termek falain számos önfejlesztő felirat olvasható. Pl.: “Szabad hibázni.”

Minden teremben van két számítógép (nem a tanári asztalon), ezekhez lehet ültetni az egyéni feladatot végző gyerekeket.

A feladatokat egy hétre előre ütemezik a gyerekek számára. Kijelölik például a könyvben, hogy melyik oldal mely feladatát kell majd elvégezni. Vannak szorgalmi feladatokat is. A tanár ezeket a feladatokat hetente ellenőrzi, de a tanuló is értékeli saját teljesítményét, és a szülővel is láttamoztatják a végzett munkát.

Heti óraterv.JPG

A gyerekek munkáiból portfólió készül. Ez egy dosszié, amely az év közben készített dolgozatokat, rajzokat, otthoni munkákat tartalmazza. Az év végén megkapják a gyerekek.

Nagy a gyerekek szabadsága a feladavégzésben, és ehhez nagy felelősség is társul.

P1080243.JPG

Egy tanítási óra 60 vagy 90 perces. Délután házi feladatot csinálnak a gyerekek, de valamilyen más délutáni foglalkozáson is mindenkinek részt kell vennie. A cél mindenesetre az, hogy otthonra már ne maradjon elkészítendő házi feladat.

Órarend.JPG

Minden nap elején felsorolják, hogy aznap milyen órák lesznek, mit fognak tanulni.

Napirend.JPG

A napot személyes élményekkel kezdik. Például a születésnapos tanuló megkínálja a többieket valamilyen finomsággal.

Csoportos munka esetén a padokon kártyákkal jelzik, hogy csendes, suttogós vagy hangos feladat van-e. Ha túl hangosan dolgoznak, azt gonggal jelzi a tanító.

Minden órán van pedagógiai asszisztens, aki segíti a tanító munkáját, a lemaradó gyerekek haladását.

Az iskolában ebédelnek. Abból és annyit vesznek, amiből és amennyit akarnak. Minden nap van leves és édesség is. Havonta 27 eurót fizetnek az étkezésért.

A gyerekek gazdálkodó tevékenységet is végeznek, ebben a szülők is segítenek. Például csirkéket tartanak, ezeket nyáron, a szünidő alatt is ellátják. Az osztályok felelősek valamilyen állatért, például méheket tartanak.

Minden gyereknek van egy “saját” fája, amit ő gondoz.

Az óraközi szünetekben nincs ügyeletes tanár. A gyerekeknek meg kell tanulni, hogy felelősek a testi épségükért, például ha valaki leesik, az fáj.

Minden nap tartanak a tanárok megbeszélést. Minden tanár minden eseményről tud. A gyerekek képei kint vannak a tanári falán, így azokat is ismerik, akiket nem tanítanak.

Az iskolaigazgatók látogatják egymást, és átveszik egymás jó gyakorlatait.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s