ELAKAD A SZAVAM

Tollbamondás hiányzó szavakkal

Cél:

A figyelem fejlesztése, együttműködés kialakítása, tantárgyi anyag memorizálása, helyesírás fejlesztése, a korábbi tananyag elmélyítése, a szófajok ismeretének elmélyítése, a szókincs bővítése, a kreativitás fejlesztése.

Előkészítés:

Egy rövid szöveget állítunk össze. Bejelölünk néhány tartalommal rendelkező szót, amelyet a tollbamondás alatt ki fogunk hagyni. Pl.:

Valamikor réges-régen, élt egyszer egy _______________ nő egy _______________ házban. Egy szép napon elment a _______________ nő  a közeli _______________, hogy vegyen egy kis _______________ zöldséget és édes _______________ . Amikor hazaért, sehol sem találta a _______________, _______________ kutyáját.  Az asztal alatt azonban megpillantott egy _______________.

Folyamat:

1          Ismertetjük a tanulókkal a szabályokat:

A tollbamondás során bizonyos szavak helyett tapsolni vagy lábunkkal dobbantani fogunk. A taps azt jelzi, hogy a szöveget melléknévvel kell kiegészíteni, a dobbantásnál pedig főnevet kell használni. Mindenki kedvére választhat a mondatba illő szót.

2          Lediktáljuk a szöveget, közben tapsolunk vagy dobbantunk. Pl.:

Valamikor réges-régen, élt egyszer egy TAPS nő egy TAPS  házban. Egy szép napon elment a TAPS  nő  a közeli DOBBANTÁS, hogy vegyen egy kis TAPS zöldséget és édes DOBBANTÁS . Amikor hazaért, sehol sem találta a TAPS , TAPS  kutyáját.  Az asztal alatt azonban megpillantott egy DOBBANTÁS .

 3          A tanulók összehasonlítják mondataikat, és értékelik egymás megoldását.

Tóth Katalin gyűjtése

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s