MP3

Tollbamondás, melyben a tanár a médialejátszó

Cél:

A figyelem fejlesztése, együttműködés kialakítása, tantárgyi anyag memorizálása, helyesírás fejlesztése, új tananyag bevezetése, korábbi tananyag gyakorlása.

Előkészítés:

Kilenc, két tagból álló kifejezésből számozott listát készítünk. A listát úgy állítjuk össze, hogy a kifejezések egyik tagja páratlan, a másik tagja páros számú legyen, és az egy kifejezéshez tartozó tagok ne egymás után következzenek. Pl.:

1 Liszt              2 Pista              3 József           4 Ferenc           5 Besenyő        6 Attila

7 Puskás          8 Miklós           9 Zrínyi             10 Csoma         11 Rubik           12 Ferenc

13 Kőrösi         14 Leó              15 Szilárd         16 János          17 Neumann     18 Ernő

Folyamat:

1          Ismertetjük a tanulókkal a médialejátszó működését. A táblára felrajzoljuk a következő jelöléseket, és megbeszéljük a jelentésüket.

play  Lejátszás                  stop  Állj!                  vissza Vissza!

2          A tanulók párokat alkotnak. Az „A” tanuló felírja a füzetébe egymás alá a páratlan számokat 1-18-ig. A „B” tanuló ugyanígy a páros számokat írja fel.

3          Ismertetjük a feladatot: A tanár MP3 lejátszóként szavakat fog lejátszani. A tanulók feladata, hogy a megfelelő sorszám mellé írják a megfelelő szavakat. (Tehát minden tanuló vagy csak páros, vagy csak páratlan sorszámú szavakat fog leírni.) Ha elakadnak, szóba, közbekiáltva utasíthatják a médialejátszót: „Állj!” vagy „Vissza az ötöshöz!” stb.

4          A tanár meglehetősen gyorsan, megállás nélküli olvassa a szavakat. („Egy Liszt kettő Pista három József” stb.) Amikor a lista végére ér, elölről kezdi az olvasást.) A tanulók utasításainak megfelelően megáll vagy a megnevezett számtól folytatja a felolvasást. Fontos, hogy gyors tempóban olvassunk.

4          Amikor már nincs több utasítás a diákoktól, mert mindenki leírta a maga szavait, az „A” és „B” tanulók párosítják saját listáik tagjait. Adjunk ehhez a feladat nehézségének megfelelő időkeretet!

5          Ellenőrizzük a megoldást!

(Liszt Ferenc, József Attila, Besenyő Pista, Puskás Ferenc, Zrínyi Miklós, Rubik Ernő,  Kőrösi Csoma, Szilárd Leó, Neumann János)

mp3

Tóth Katalin gyűjtése

MP3” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s