Read Aloud! Olvasd fel!

Előfordult már veled, hogy találtál egy érdekes cikket, de nem volt időd elolvasni, mert éppen főzni kellett vagy takarítani? Gondoltál arra, hogy bezzeg, ha meg lehetne hallgatni, két legyet üthetnél egy csapásra? Íme, a megoldás, ami nemcsak elfoglalt pedagógusoknak, hanem nyelvtanulóknak is hasznára válik, hiszen bármely weblapot képes felolvasni, sőt, olvasás közben a szövegben aláfestéssel kiemeli, hogy éppen hol tart a felolvasásban.

Igaz, hogy automata, gépi hangot hallunk, így nem teljesen tökéletesen a kiejtés, az intonáció, de még így is élvezetes. A nagy nyelvek esetében egészen jó a minőség, ezért javaslom angol-, német- és franciatanároknak és tanulóknak. Ha nem értek valamit, bármikor leállíthatom, visszatekerhetem a szöveget, így az olvasás és a hallás utáni szövegértés gyakorlására is kiváló.

Hogyan lehet hozzájutni? A Read Aloud bővítmény a Google Chrome és a Firefox böngészőhöz telepíthető, én innen töltöttem le. Letöltés után azonnal megjelenik a böngészőben a bővítmény ikonja.

Beállíthatom, hogy milyen hangot szeretnék hallani, milyen gyorsan olvassa fel a szöveget, milyen legyen a hangmagasság és a hanerő, és azt is ki lehet választani, hogy jelölje-e aláfestéssel a z alkalmazás a szövegben, hogy hol tart. Ehhez az inkonra kell kattintani a jobb egérgombbal, ott az “Options”-t választani, és már meg is lehet tenni a beállításokat.

Ezután már csak megnyitom a számomra érdekes oldalt, rákattintok az ikonra, és már hallom is a szöveget. Próbáljátok ki!

Tóth Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s