Iskola Lengyelországban 2.

Nem a legjobb helyen hagytam abba az előző bejegyzést, de most nincs mit tenni, innen kell folytatnom. A mosdóktól. Az előző bejegyzésben írtakat még azzal kell kiegészítenem, hogy valamennyi mosdóban esővizet használnak a WC öblítésére. A tetőn összegyűjtött esőt föld alatti tartályokban tárolják. Csapvizet csak akkor használnak erre a célra, ha az esővíz már elfogyott. Természetesen a mozgásukban akadályozottak részére speciális mosdót alakítottak ki.

Az épület egy emeletes, de nemcsak lépcsőn, hanem lifttel is lehet az emeletek között közlekedni. 

Azok a gyerekek, akik valami miatt nem tudnak hazamenni, várnak a szüleikre vagy lyukas órájuk van, a könyvtárban is tölthetik az idejüket, de erre a célra egy foglalkoztató terem is rendelkezésre áll. Itt egész nap van egy pedagógus, aki vigyáz az ideérkezőkre. Sok játékkal múlathatják az időt, rajzolhatnak, pingpongozhatnak, tanulhatnak vagy közös foglalkozásokon vehetnek részt.

Az előző kép jobb oldalán lévő fekete fal szekrényeket rejt, de táblaként is szolgál. Krétával írhatnak rá okosságokat a gyerekek, mi is hagytunk egy üzenetet. Megtaláljátok?

Egyébként a fekete szekrényajtókat mindenhol olyan festékkel vonták be, amelyre lehet krétával írni. Az interaktív táblák mögötti falakat pedig olyan festékkel festették, amire táblatollal lehet feljegyezni bármit.   A tantermekről még annyit, hogy mindegyikhez tartozik egy kis előkészítő helyiség. Olyasmi, mint nálunk a kémia- vagy fizikaterem melletti szertár.  

Itt is van iskolaorvosi és védőnői szolgálat, viszonylag hosszú rendelési idővel. 

Nincs viszont saját ebédlő az iskolában. A gyerekek az otthonról hozott szendvicseket eszik, ha megéheznek, ott, ahol éppen vannak. Korábban volt ugyan egy kisebb ebédlő, ma már azonban ezt is tanteremként használják, mert a megnövekedett tanulói létszám miatt erre van szükség.

Nincsen tornaterem sem az iskolában.  A sportudvar viszonylag nagy, a tornatermi foglalkozásokat pedig a település sportközpontjában tartják, amely a használatért bérleti díjat kér. 

Látogatásom alatt rengeteg inspiratív ötletet kaptam. Az én kopottas iskolám is talán megújul egyszer, addig pedig van néhány megvalósításra váró apróbb trükk, amivel feldobhatjuk a tantermeket, folyosókat!

Tóth Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s