Hozz ajándékot!

Logikai, helyesírási, szabálykereső játék idegen és anyanyelven is.

A tanár a következő (vagy ehhez hasonló) történetet adja elő a gyerekeknek:

„Képzeljétek, szombaton bulit tartok. Jó lenne, ha mindannyian ott tudnátok lenni. Aki jön, annak azonban hoznia kell valamit. Vigyázatok, ha rossz dolgot választotok, nem jöhettek. Én is viszek magamnak ajándékot, mégpedig körtét. És a ti ajándékotok mi lesz?”

A gyerekek sorra mondják az (akár képtelen) ötleteiket, amiket a tanár az előzőleg választott és titokban tartott szabály alapján elfogad vagy nem fogad el, azaz beengedi a gyerekeket a bulijába vagy nem. Ez a titokban tartott szabály lehet például az, hogy azokat fogadja, akik olyan dolgot hoznak, aminek a neve öt betűből áll. Jöhet például az, aki lámpát, asztalt, tortát hoz, de nem jöhet, ha cicát, sütit, könyvet akar adni. A cél az, hogy a megemlített dolgok alapján a tanulók jöjjenek rá a szabályra. Ha nagyon nehezen találják ki, segíthetünk valamilyen nyomravezető mozdulattal, hangsúllyal.  Ha valakit egyszer már elutasítottunk, új ajándékot találhat ki, hátha azzal már befogadnánk őt is a bulira.

A betűszám mellett más szabályt is kitalálhatunk: például jöhet az, aki olyan dolgot választ, aminek a nevében hosszú mássalhangzó (vagy ha angolul játszunk, dupla magánhangzó) van. Nehezebb szabály, ha olyan szavakat fogadunk el, amelyek kezdőbetűje az előző szó kezdőbetűje után közvetlenül áll az ABC-ben (pl. alma, bab, cica…).

Tóth Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s