A svéd oktatási rendszer sajátosságai magyar szemmel

A Fesch- Forum Eltern und Schule „Individualisiertes Lernen in schwedischen Schulen” (Egyénre szabott oktatás a svédországi iskolákban) címmel meghirdetett program tapasztalatai

A meglátogatott iskolák a következők voltak: International school in Helsingborg, Tågaborgsskolan in Helsingborg, Kullagymnasiet in Höganäs, Europaportens skola Malmő, Ekeby skola in Ekeby.

Svédországban 9 évfolyamos az általános iskola és 3 év a gimnázium,. 7-16 éves korig tart a tankötelezettség, de 6 évesen szinte minden kisgyermek az ún. „förskolaklass” nulladik évfolyam programjában vesz részt, előtte 1-5 éves korban az óvoda különböző formáit vehetik a szülők igénybe. A gimnáziumban szakképzési vagy felsőoktatási tanulmányokra felkészítő program közül választhatnak a tanulók az elért teljesítményeik alapján.

Az iskolai értékelés nem osztályzatokkal, hanem egy A-F skálán történik, ahol az „A” a legjobb minősítés.

Svédország az állami költségvetésből viszonylag nagy összeget szán az oktatásra, hiszen az oktatásba pénzt kell fektetni, ahhoz, hogy jól működjön. Azt vallják, hogy egy társadalmat az oktatással lehet formálni. Az iskolák önkormányzati fenntartásúak, ezért megyénként eltérések lehetnek. A szabad iskolaválasztás miatt az iskoláknak olyan programot kell nyújtaniuk, természetesen az országosan kötelező tanterv elvégzése mellett, hogy minél több tanuló válassza az adott iskolát.

Az iskolák tárgyi és személyi ellátottsága nagyon magas színvonalú, az iskola költségvetéséből a tantárgyakhoz minden szükséges eszköz igényelhető. A legtöbb órán, foglalkozáson két felnőtt van jelen, két tanár, vagy asszisztens, adott esetben tolmács vagy mentor. A tanulók számára ingyenes az oktatás, beleértve a felszerelést, az étkezést, az egyéb programokat, az utazásokat.  Minden egyes gyerek rendelkezik laptoppal vagy tablettel, amit az iskolától kap, és amelyet haza is vihet, hisz sok esetben nincsenek tankönyvek.

A készségtárgyak tanítása különösen az általános iskolában nagy hangsúlyt kap, aminek színvonalas oktatásához természetesen az ahhoz szükséges felszerelések bősége hozzájárul.

Fejlődési tervek

Az intézmények működését leginkább az a szemléletmód határozza meg, hogy az iskolák célja, hogy minden tanuló jól érezze magát az iskolában, mindenki megkapja a számára szükséges támogatást, segítséget és saját fejlődési ütemében a lehető legjobb eredményt érje el. A tanulók személyiségjogaik sérthetetlenek. A tanárok a tanulók saját előre haladásuk iránt vállalt felelősségére, önállóságukra építenek, amit többféle módszerrel támogatnak is. Negyedévente-félévente a szaktanárok, a mentorok fejlődési megbeszélést tartanak a tanulókkal és a szülőkkel. A tanulóknak reflexiót kell írniuk az addigi tanulmányi előmenetelükről, és írásban el kell készíteniük a fejlődési tervüket a következő félévre.

Az osztálylétszámok általában 15-25 fő között vannak. Nagyon hasznos, amikor egy-egy osztályon belül kisebb csoportokat külön mentortanár segít.

Gyakori, hogy a tananyagot tantárgycsoportokban, tantárgyakon átnyúló projektekben oktatják. Több iskolában beszámoltak róla, hogy a napot egy 15-30 perces mentori megbeszélés indítja, vannak olyan évfolyamok, ahol minden reggel hangos felolvasást tartanak.

A tanulók kb. 10-20 százalékának külföldi gyökerei vannak. Nagyon különböző kultúrák, vallások találkozása figyelhető meg a svéd iskolákban, amit problémamentesen össze tudnak illeszteni a svéd oktatásra bánásmód segítségével. Senkit nem érhet hátrány, a mobbing kérdésének fontosságát szem előtt tartják, riportfilmeket, oktatófilmeket, szituációs gyakorlatokat alkalmaznak megelőzésére, kezelésére.

Pozitív élmény volt a svéd kollégák, tanulók barátságos, nagyon nyitott, közvetlen, befogadó viselkedését és az iskolákban uralkodó nyugodt légkört megtapasztalni.

Székó Katalin írása

A teljes cikk itt olvasható: http://moderniskola.hu/2016/02/erasmus-tovabbkepzes-egyenre-szabott-oktatas-a-svedorszagi-iskolakban/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s